Breaking News
Home » MTI » Új Zagar-lemez transzcendens és természetközeli témákkal

Új Zagar-lemez transzcendens és természetközeli témákkal

zagarHat év után készített stúdiólemezt a Zagar. A Woods, Spirits & Sorcery című anyagon az elektronikus zenei csapat a transzcendens témák, a természet újrafelfedezése felé fordult. A bemutató május 17-én lesz az A38-on.

“A lemezkészítés során volt egy időszak, amikor saját tapasztalások mellett számos olyan könyvet olvastam, amely a tudatalatti állapotok bizonyos rétegeivel, valamint az ember és a természet viszonyával foglalkozik. Belemélyedtem Carlos Castaneda könyvébe, amely egy dél-amerikai indián varázsló tanításait írja le, de olvastam Terence McKennát, Peter Wohllebent is” – magyarázta az albumkoncepció hátterét a zeneszerző, billentyűs Zságer Balázs.
A szövegeket a Zagar állandó szerzője, Hutvágner Zsófia, valamint Zságer Balázs és Mészáros Szandra írta, utóbbi készítette a lemezborítót is.
A 2001-ben alakult Zagar legutóbbi, koncepciójában a sci-fibe hajló Light Leaks című stúdióalbuma 2013-ban jelent meg, azóta egy filmzeneanyag (Az éjszakám a nappalod – 2015) és egy 15. születésnapi gyűjtemény (Anniversary Remix Edition – 2018) látott napvilágot. A csapat az elmúlt években ötről háromtagúra csökkent: előbb 2017 végén Dj Bootsie, a közelmúltban pedig Ligeti György énekes-gitáros távozott.
“Gyuri még játszik és énekel is néhány számban a Woods, Spirits & Sorcery-n, de a koncerteken már nem érezte igazán komfortosan magát a csapatban” – mondta a billentyűs.
zagar-profile-2019-print2_foto_dobos-tamas.jpgA Zagart a zenekarvezető mellett jelenleg Zságer-Varga Ákos (basszusgitár, elektronika) és Lázár Tibor (dob, dobprogramok, elektronika) alkotja, a koncerteken viszont több vendégzenész is közreműködik. Utóbbiak közé tartozik a berber származású Gozlán Fatima, aki a különleges arab fúvós hangszeren, a ney-en, valamint észak-afrikai ütőhangszereken játszik. A fellépéseken és a lemezen a nigériai gyökerekkel rendelkező énekesnő, Bukky is szerepel. Az album két számában, az El Diableróban és a Lost Tribesban Carmen Estevez spanyol énekesnő hallható.
“Olyan énekesnőt kerestem, aki otthon van az orientális hangzásvilágban, végül a New York-i Brooklyn Gypsies énekese mellett döntöttem. Carmen a granadai barlanglakásában vette fel az énekszólamokat, amelyek a lemezen hallhatók” – jegyezte meg Zságer Balázs.
Az album CD-n, vinylen és digitális felületeken is megjelent (kiadó: Théque Records). A nyitódalban, a beszédes című Mushrooms Are Singing-ben Barabás Lőrinc trombitajátéka hallható. Az új Zagar-lemez meglehetősen világzenei hangzású lett. Számos különleges hangszer hallható, az említetteken kívül még például arab darbuka, djembe vagy nyugat-afrikai balafon. “A ritmikában az afrikai, a zenei szövetekben inkább a meditatív ázsiai hangzás került előtérbe”. A lemezhez már készült három klip, a 360 fokos Ghost Orchid és Anata Wa Watashi, valamint a Kostil Luka rendezésében forgott Lost Tribes pszichedelikus videója.
A Zagar a május 17-i A38-lemezbemutató után júniusban a Müpában és a Kolorádó Fesztiválon, júliusban a Kobuci Kertben, augusztusban pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is koncertet ad.

 

Ez is érdekelhet!

Emberhátrányban nyert Zalaegerszegen a címvédő Ferencváros

A címvédő Ferencváros több mint hatvan percet emberhátrányban futballozva 2-1-re nyert a Zalaegerszeg otthonában az …

%d blogger ezt szereti: