Breaking News
Home » Belföld » Nemzetiségnek iskola, nekünk meg…

Nemzetiségnek iskola, nekünk meg…

Érzékeny téma következik a jelenlegi oktatási és morális válságban. Magyarországon ma rengeteg iskolában uralkodik a káosz, mind oktatási, eszköz, tanerő és anyagi téren. Mindezek ellenére a kormány úgy látja, hogy inkább a nemzetiségi oktatást kell felkarolni, ami a sok szülőt most felkavarhat. Addig, ameddig egy kormány a saját népéről nem képes megfelelően gondoskodni hova akar másikat a szárnya alá venni?

MTI-s sajtóközlemény következik.

Megsokszorozódott a nemzetiségek által fenntartott iskolák száma 2010 óta Magyarországon, ami a magyar kormány elkötelezett nemzetiségi politikájának eredménye – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Pest megyei Lóréven, ahol szerb nemzetiségi gyerekek anyanyelvi táborát látogatta meg.

Soltész Miklós azt mondta, a kormány fontosnak tartja a kisebbségek anyanyelvi képzésének megerősítését, jelezve, hogy 2010-ben tizenkét köznevelési intézményt tartottak fenn magyarországi nemzetiségek, most pedig ez a szám eléri a kilencvenet, és ennek köszönhetően például a szerbek is “közelebb tudják vinni anyanyelvüket, kultúrájukat a gyerekekhez”.
A kormány ezen időszak alatt megnégyszerezte a magyarországi nemzetiségek támogatását, így lehetőségük nyílik hagyományőrző táborok megtartására, a nagyobb diákoknak pedig anyaországi kirándulásokra – ismertette az államtitkár.
Lórévről szólva Soltész Miklós elmondta: a település az elmúlt két évben 280 millió forintot kapott óvodája és iskolája teljes megújítására. Ez tovább erősítheti a szerb közösséget Magyarországon.
Alexov Lyubomir, az Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója a Régi szakmák megismerése elnevezésű táborral kapcsolatban közölte, hogy ötödik alkalommal szervezik meg Magyarország egyelten szerb többségű településén. Az ország egész területéről mintegy hatvan gyerek érkezett a táborba, a kézműves foglalkozásokon nemezeléssel és ikonfestéssal is megismerkedhetnek.
A fiatalokkal hazai és szerbiai szakemberek foglalkoznak, utóbbiak olyan tudást hoznak, amely “a magyarországi szerb körökben már kikopóban van”.
Az MTI kérdésére a szerb nemzetiségi szószóló elmondta, hogy idén 2,2 millió forintot kaptak a kormánytól a tábor megtartására, amelynek összköltsége eléri a 3,5 millió forintot. A hiányzó összeget a szülők által gyerekenkénti hozzájárulásként fizetendő tízezer forintokból, illetve a helyi, a ráckevei és a szigetcsépi önkormányzat, valamint szponzorok támogatásából fedezik.

 

Ez is érdekelhet!

Bejelentette, hogy megölte feleségét

A nagybajomi rendőrök valótlan bejelentés miatt vették őrizetbe. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2020. …

%d blogger ezt szereti: