Home » Belföld » Nagy vassal az úton

Nagy vassal az úton

Sokszor hallom azt a mondatot bár ne lennének teherautók az utakon, hogy mennyivel könnyebb lenne nélkülük a közlekedés.

A közhiedelemmel ellentétben viszont nem minden sofőr igénytelen 120 kilogrammos, messziről bűzlő arrogáns egyén, ahogyan leírják őket. Sokan tisztességes emberek, akik a vezetés imádatából, vagy éppen a családjuk eltartásának fontossága miatt töltenek 3-8 hetet is abban a 2m2-es fülkében, ami ilyenkor az otthonuk és bizony a mindennapok gondjai őket sem kerülik el.

Képzeljünk el egy olyan életet, mintha az ember egy mozgó cellában lenne.

Minden reggel ugyanabban a kocka dobozban kel fel, általában megissza a kávéját, körbe nézi a szerelvényt nem-e vágták fel a póton a ponyvát, ha minden maradéktalanul megvan, kezdetét veheti a nap. Amennyiben valami mégiscsak hiányozna róla, vagy nem működne megfelelően, akkor hamarabb számíthat közúti vizsgálatra, mint egy személyautóval közlekedő, ennek oka pedig a hosszabb használati idő, és a magasabb igénybevétel.

Ha minden le van ellenőrizve, és sikeresen elindulhat az úton, az még csak a nap kezdete. Innentől indul az igazi mókuskerék, ami rendszerint 9-15 órát foglal magában. Ezen időciklus függ attól, hogy mennyi rakodás, dugó, vagy éppen egyéb más elfoglaltság akad a nap folyamán.

Ebben a szakmában dolgozó munkás 24 óra alatt maximum 9 órát tölthet el vezetéssel, amelyet 4,5 óra elteltével egy 45 percen át tartó szünettel kell megszakítania. Ehhez még hozzájön az egyéb tevékenység, ami munkaidőnek számít a vezetési időn kívül, például a tankolás, a rakodás, a rakodásra várakozás, javítás, de még a rendőri intézkedés is.

Ez az idő teszi ki a kamionsofőr egy napját, melyhez hozzá kell kapcsolnia a napi kötelező 11 órás pihenőidőt. Az utakon ez egészen máshogyan néz ki, mint elméletben. Számos tényező akad, ami megnehezíti a sofőr idejének beosztását, mert ők nem csak reggel 8 előtt és délután 4 után közlekednek az utakon, hanem eléggé változó időintervallumban, ahogy a vezetés és pihenőidejének egysége megengedi ezt számára. Mindennapjaikat nagyban megnehezítik a folyamatos dugóban állások, a várakozások egy vámköteles ország határállomásán, egy kompnál, vagy bármilyen esetben.

Összegezve, ezek a járművezetők versenyt futnak az idővel, és egy dugó, vagy egy órával több várakozás áthúzhatja azon tervét, hogy időben odaérjen a céljába a rakománnyal, vagy éppen munkaidejének ciklusának letöltésével hazaérkezzen a családjához.

Arra kérek mindenkit, aki néha szitkozódik miattuk, legyenek egy kicsit türelemmel. Ők értünk állnak a dugóban, értünk alszanak abban a hatalmasnak tűnő kocka kabinban, és bár sokan bunkónak és arrogánsnak is tűnnek, de mindenképp nagy szükség van rájuk életünk zökkenőmentessége érdekében.

Ez is érdekelhet!

Dunába esett férfit mentettek

A Lánchídról esett a Dunába a 42 éves férfi, akit a perceken belül kiérkező vízirendőrök …

%d blogger ezt szereti: