Breaking News
Home » Film » Megnyílt a Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában

Megnyílt a Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában

David Lowery amerikai filmrendező The Old Man & The Gun című filmjének vetítésével nyílt meg csütörtökön este a 26. Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában.

Robert Redford, a 81 éves amerikai színészlegenda, az alkotás főszereplője korábban azt nyilatkozta, hogy valószínűleg ez lesz az utolsó film, amelyben szerepet vállalt.
Az eredeti tervek szerint a filmszemlét Peter Fonda amerikai forgatókönyvíró és színész nyitotta volna meg, de a 79 éves Fonda egészségügyi okok miatt a hét elején lemondta részvételét.
Ennek ellenére a kultikus Szelíd motorosok (1969) című amerikai film egyik forgatókönyvírója, rendezője és főszereplője a Febiofest nyitóestjén Kristián-díjat kapot, amelyet a művész nevében Martin Palán, a Bontonfilm filmforgalmazó társaság igazgatója vett át.
A másik Kristián-életműdíjat Jirina Bohdalová, cseh színésznő vette át Anton Stanek cseh kulturális minisztertől.
A március 21. és 29. között zajló Febiofest díszvendége Bille August Oscar-díjas dán filmrendező, s ellátogat a fesztiválra többek közt Louis Garrel francia rendező és színész, valamint felesége, Laetitia Casta modell és színésznő, Elad Keidan izraeli filmrendező.
A Febiofest filmfesztiválon összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők. A 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli.
A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár.
A fesztivál zárónapján levetítik Stan Laurel és Oliver Hardy amerikai komikuspáros életéről szóló filmet, a Stan & Ollie-t.
A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban. Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente nagyjából 80 ezer.
A prágai szemle után a kiválasztott filmeket áprilisban több cseh városban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

forrás: mti

Ez is érdekelhet!

Emberhátrányban nyert Zalaegerszegen a címvédő Ferencváros

A címvédő Ferencváros több mint hatvan percet emberhátrányban futballozva 2-1-re nyert a Zalaegerszeg otthonában az …

%d blogger ezt szereti: