Breaking News
Home » Hírek » Meghalt Sydney Brenner Nobel-díjas molekuláris biológus, genetikus

Meghalt Sydney Brenner Nobel-díjas molekuláris biológus, genetikus

brenner-13676-portrait-medium.jpgMeghalt pénteken Sydney Brenner, a 20. század tudományának egyik óriása, a 2002. évi orvosi Nobel-díj kitüntetettje – jelentette be a szingapúri tudományos, technológiai és kutatási ügynökség.

A litván gyökerű dél-afrikai kutató a molekuláris és fejlődésbiolológia területén tett úttörő felfedezéseket. 2002-ben a szervfejlődés génszabályozása és a programozott sejthalál kutatásában elért eredményeiért megosztva John E. Sulston és H. Robert Horvitz amerikai kutatókkal kapta meg az orvosi Nobel-díjat.
A Nobel-bizottság a Caenorhabditis elegans nevű fonalféreggel végzett tudományos munkásságát ismerte el. Brenner volt az, aki kiválasztotta az alapvető sejtbiológiai kérdések vizsgálatához a mintegy ezer sejtből álló, így könnyen tanulmányozható C. eleganst. Brennernek nagy szerepe volt a DNS megfejtésében is – olvasható a BBC News honlapján.
Brenner olyan neves, később Nobel-díjas kutatókkal dolgozott együtt, mint Francis Crick, Francois Jacob, Linus Pauling és James Watson.
Az 1927-ben született Sydney Brenner apja 1910-ben vándorolt ki Litvániából Dél-Afrikába, édesanyja Lettországból érkezett ugyanoda. A család szegény volt, fiúk újságokból tanult meg olvasni. Tehetségére azonban hamar felfigyeltek, már 15 évesen érettségizett és ösztöndíjjal felvették az egyetem orvosi karára.
Utána az Oxfordi Egyetemen képezte tovább magát, majd Cambridge-be ment, ahol a molekulárius biológiai laboratórium kutatója lett, 1979 és 1986 között pedig igazgatója volt.
Az utóbbi években Szingapúrban dolgozott.
Brenner 1971-ben megkapta a Lasker-díjat orvostudományi alapkutatásaiért, 1990 Kiotó-díjjal tüntették ki, 1992-ben elnyert a szaúdi Fejszál király Nemzetközi Tudományos Díj, 2000-ben ismét Lasker-díjat kapott a különleges orvostudományi teljesítményért.

 

Ez is érdekelhet!

Megölték az eltűntnek hitt nőt

A miskolci nyomozók őrizetbe vették a nő élettársát, aki a gyanú szerint olyan súlyosan bántalmazta …

%d blogger ezt szereti: