Home » Belföld » Gyermekeknek varázsoltak valódi nyarat a nagykátai zsaruk és partnereik

Gyermekeknek varázsoltak valódi nyarat a nagykátai zsaruk és partnereik

Valódi nyarat varázsoltak a nagykátai zsaruk és partnereik 32 alsó tagozatos számára.
Egyhetes táborozásra invitálták a diákokat, az élménygazdag programokra valószínűleg sokáig emlékeznek majd a gyerekek.

Bűvészshow, fegyverbemutató, strandlátogatás, állatkerti túra, versengés a Hungaroringen, szolgálati rádión történő kapcsolattartás, rendőrmotor-nézegetés és elsősegély-bemutató. Felsorolni is nehéz, hány programot zsúfoltak a szervezők a táborba. A zsaruknak komoly igénybevételt jelentett a 32 emberpalánta figyelmének lekötése, estére nagyjából annyi energiájuk maradt, mint egy egész napos csapaterős képzés után. De azt mondják, megérte látni a ragyogó arcokat.

– Nagykáta, Tápiószentmárton, Tóalmás és Szentmártonkáta szociális szakembereivel és pedagógusaival választottunk ki településenként nyolc-nyolc jól tanuló, hátrányos helyzetű gyermeket a táborozásra – ismertette Darula Istvánné alezredes, a Nagykátai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója és Roznoviczki Renáta törzszászlós, szolgálatirányító parancsnok. – Szerettük volna megteremteni annak a lehetőségét, hogy a csonka családban, nem különösebben fényes anyagi környezetben növekedő gyermekek is önfeledten kikapcsolódhassanak legalább egy hétre. Amíg a kicsiknek élményekről gondoskodtunk, egyúttal szüleiket, gondozóikat is tehermentesítettük, a napközis tábor költségeit a települések önkormányzatai vállalták át, így a családok számára ez díjmentes volt. A rendőrség járműveivel oldottuk meg utaztatásukat, reggelenként összegyűjtve és az aznapi helyszínekre szállítva őket. Jutalomüdülés megteremtése volt a cél, ennek megfelelően időben felkészültünk, és valódi, élményteremtő öt napot szerettünk volna tartalmas időtöltéssel, változatos helyszíneken. Úgy gondolkodtunk: ha már tábort szervezünk, akkor ne csupán a gyermekek felügyeletét vállaljuk át, de juttassunk is nekik olyan impulzusokat,   szerencsésebb élethelyzetű, tehetősebb famíliákban cseperedő kortársaiknak kijut. Sőt: biztosak vagyunk benne, hogy sok esetben rálicitáltunk a legtöbbek számára elérhető kalandok tekintetében. Igyekeztünk egyensúlyt találni a programok összeállításánál, hogy megfelelő arányban jelenjenek meg a különleges, szakmai, a testülethez és a lebonyolításban segédkező társszervekhez kötődő bemutatók, játékok, és az általános, „civil” időtöltések is. Utóbbiak a rászoruló gyerekek számára életkorukból és érdeklődésükből adódóan szintén nagy jelentőséggel bírtak. Hétfőn az ismerkedés után rögtön egy szakmai programmal indítottunk. A bűnügyi és baleseti helyszínelők munkáját mutattuk be a táborozóknak a korosztály számára befogadható módon, elborzasztás nélkül, rengeteg magyarázattal. Az interaktív foglalkozás után könnyedebb látnivaló következett: ellátogattunk a Jászberényi Állat- és Növénykertbe. Kedden egy csomagban adtuk át a szerintünk lényeges tudásanyagot és az élményt. A Hungaroringre vittük a csoportot, ahol előbb a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) baleset-megelőzési szakemberei beszéltek a nyáron is szükséges elővigyázatosságról, majd sebességet váltottunk: a táborozók birtokba vehették a pályákat. Elektromos kisautókkal és motorokkal maguk is komoly csatározásokat folytattak az aszfalton, ezután terepjárókkal, de már utasként az off-road pályán tettek rövid kirándulást. Elképzelhető, mekkora élményt jelentett a kicsiknek a terepre specializált autókkal a vizesárok és a farönkök leküzdése, a rézsűkön megdöntve haladás, a meredélyekre való felkapaszkodás és a sártengeren csúszkálás…

– Megelőzési programjainkkal folyamatosan járjuk a megyét, van összevetési alapom a földrajzi és a gazdasági különbségek alapján a korcsoport tagoltságára – erősített rá Pacsuta Ágnes főhadnagy, a PMRFK baleset-megelőzési csoportjának főelőadója. – Ezek a táborozó gyerekek olyan környezetből jönnek, ahol sokszor nekik megfelelő méretű kerékpár sincsen a családban, és nálunk tapasztalhatják meg, hogy a biciklizés élmény is lehet. Egyszerű gyakorlópályát állítottam össze a harmadik napra, amit a nagykátai tűzoltóságon töltöttek a résztvevők. A sok pozitív megerősítés mellett honoráltuk is az erőfeszítést: a tematikus ismeretterjesztő anyagok mellett kerékpáros-felszereléseket, játékokat ajándékoztunk nekik.

Szerdán különösen kitettek magukért a zsaruk és a partnereik is. A tűzoltóállomás bebarangolása mellett a gyerekek ekkor tekinthettek be a mentők munkájába, megismerkedtek a polgárőrök szerepével és felszereléseivel, rendőrmotorra és -autóba ülhettek be. A táborlakók rövid időn belül feloldódtak, kora délelőtt már a szervezetek felszerelési tárgyait mesterszinten kombinálva, polgárőrtárcsával, katonai golyóálló mellényben és a zsaruknak köszönhetően számukra beállított rádiófrekvencián és igazi rendőrségi adó-vevőkön szólíthatták fel egymást bármilyen csibészkedésre. Az egyik nagykátai polgárőr unokája bűvészshow-val szórakoztatta őket. A tábor leglátványosabb eleme valószínűleg a Magyar Honvédség tápiószecsői anyagellátó raktárbázisának kitelepülése volt: a katonák egy kisebb harci esemény megvívásához elegendő fegyverrel és lőszerrel érkeztek. Kovács Lajos honvéd százados beosztottjaival lelkiismeretesen megmutatta az érdeklődőknek a seregnél rendszeresített honvédő arzenált a maroklőfegyvertől a mesterlövészpuskán át a gépágyúig. A katonák felszereléseik és fegyverzetük mellett megmutatták békés arcukat is, amikor focimeccsre hívták ki a vakációzókat. A sportos vonal folytatódott délután is, ekkor sorversenyekkel múlatták az időt a táborozók és a zsaruk.

– Csütörtökön Tápiószentmártonban strandoltunk, itt az úszásoktatás mellett a PMRFK bűnmegelőzési osztályáról érkező kollégáinkkal közösen a nyáron is szükséges elővigyázatosságról beszélgettünk a gyerekekkel – mondta Fejős Katalin őrmester, a Nagykátai Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója és Molnár Mercédesz hadnagy, balesetvizsgáló. – Pénteken a budapesti Rendőrmúzeumba és a PMRFK Garam utcai tevékenységirányítási központjába látogattunk el, délután Tápióbicskén egy Kárpát-medencei árváknak szervezett tábor lakóival ismerkedhettek meg a mi patronáltjaink. Érzésünk szerint teljesítettük előzetesen eltervezett vállalásunkat. Közösséget teremtettünk, a konkrét programok mellett lehetőség nyílt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek egymással, míg szüleiknek módjuk volt regenerálódni egy kicsit. Sokszor olyan gesztusokra is szükség volt, amire nem is gondoltunk: egy kislány rákérdezett, hogy a keddi reggelihez is kaphat-e paradicsomot, mert hétfőn nagyon ízlett neki, de ritkán jut hozzá… Ugyanígy eseményszámba ment, amikor vendéglőbe, gyorsétterembe vittük ebédelni a csoportot, nagyon élvezték a környezetet és az ízeket. Különleges szolgálat volt ez az egy hét számunkra, emberileg is közel kerültünk a gyerekekhez. Egészen megható volt például annak a kislánynak a ragaszkodása, aki a közelmúltban veszítette el anyukáját. Így amikor tehette, szinte folyamatosan egy rendőrnő közvetlen közelében töltötte az időt.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ez is érdekelhet!

Elhunyt Bálint gazda

Nincs olyan ember talán, aki nem ismerte volna mindenki Bálint gazdáját. Apák napján egy világjárvány …

%d blogger ezt szereti: