Breaking News
Home » Belföld » D-vitamin miatt kórházba került csecsemők

D-vitamin miatt kórházba került csecsemők

A cseppentőfej miatt félreérthető volt az adagolása a terméknek, több csecsemő is kórházba került emiatt.

Az elmúlt hetekben derült ki, hogy több szülő a javasoltnál veszélyesen nagyobb adagot (8000-16000 NE-t) adott csecsemőknek a speciális gyógyászati célra szánt tápszerként forgalmazott Eurovit D vitamin cseppekből – írja honlapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Mint írják, a készítmény adagolási útmutatója szerint egyértelműen legfeljebb napi 1 cseppet lehet adni a csecsemőknek 3 éves korig, és a készítmény címkeszövege is tartalmazza a figyelmeztetést, hogy az ajánlott adagot ne lépjék túl, de a kórházba került csecsemők 1 csepp helyett 1 pumpás cseppentőnyi adagot kaptak napi rendszerességgel, ez pedig napi 20-40 cseppnek felelt meg.

Ez a pumpás cseppentős verzió
© OGYÉI

A terméket az OGYÉI-hez bejelentő cég végül a pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazását 2018 decemberében megszüntette, és egy cseppentő feltéttel ellátott terméket hozott forgalomba.

Az OGYÉI viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek ellenére előfordulhat, hogy egyes szülők még jelenleg is adagolják gyermekük számára a korábban megvásárolt, pumpás cseppentővel ellátott tápszert, de akkor pontosan tartsák be az adott termék használati útmutatójában részletezett utasításokat, különös tekintettel arra, hogy a csecsemők és kisgyermekek esetében a túladagolás veszélye fokozott.

Túladagolás, illetve annak gyanúja esetén azonnali orvosi segítséget kell kérni, és kórházi kezelés is szükségessé válhat.

Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a D-vitamin hiánya a csontképzés zavarát, a csontállomány elégtelen kialakulását eredményezi, ezért alkalmazását nem szabad elhagyni. A D-vitamin adagolást minden esetben a gyermekorvos utasítását követve kell elvégezni csecsemők vagy három év alatti kisgyermekek részére.

forrás:HVG

Ez is érdekelhet!

Megölték az eltűntnek hitt nőt

A miskolci nyomozók őrizetbe vették a nő élettársát, aki a gyanú szerint olyan súlyosan bántalmazta …

%d blogger ezt szereti: