Breaking News
Home » Kiemelt » 420: Ünnepelnek a szmókerek

420: Ünnepelnek a szmókerek

Minden évben április 20.-hoz közeledve, mennek a találgatások, hogy miként születhetett meg pont erre a napra a nem hivatalos nemzetközi marihuána ünnepnap.

Fellapozva a világhálót rengeteg ködös és talán valós eredetmítoszt találunk a kultikus szám köré épülve. Egy közös van talán mindegyikben, ami valamennyire elfogadott a szmóker-történészkörökben.  Kaliforniában valahol egy Waldos névre hallgató tinédzserbanda tagjai minden délután rendszerint 4.20-kor a San Rafael Gimnázium Louis Pasteur-szobránál találkoztak, hogy pontot tegyenek a nap végére egy kis felüdüléssel.

Másik magyarázat is van ám, ami egybefügg a rend őreivel. 1991-ben egy újság hozott le egy sztorit miszerint a 70 évek végén a marihuánakereskedelem kódolt kifejezése volt a 420, aztán, amikor ez kiszivárgott és elterjedt a szmókerek elkezdtek délután 4:20-ra időzíteni a rendszeres füvezést, majd ünnepet kreáltak a 420-ból.

Amikor lenyugodtak a kedélyek, hogy fény derült a 420 valós eredetére a 2000 évek elején egy Brad Bann (alias Bebe) nevezetű emberke feltűnt és bejelentette, hogy Ő a valós szellemi atyja a történetnek és koránt sem ennyire izgalmas.
1970 októberében egy szombat délután, 17 évesen két cimborájával épp egy bongszeánszra készülődött a hálószobában, mikor is az órára pillantva elkiáltotta magát; -„4.20 van, ideje megtölteni a bongokat!”
Betépve, zenéket és hangmintákat mixelve egy Abraham Lincoln-hangmintában egy érdekes szövegrészt találtak: „Four point and twenty years ago…”, azaz „4 pont és 20 évvel ezelőtt…” A szövegkörnyezetet nem ismerjük, így nem tudjuk az eredeti történetet, hogy miről beszélhetett Lincoln, de nem is érdekes, hisz arra épp elég volt, hogy a 420 szárnyra kapjon köztük. Sok számmal, számtalan verzióval próbálkoztak, de semelyik nem illett ennyire a szájukra mint a 420 és kellett a füves körökön kívülre valami szleng, amivel utalhatnak rá, így aztán megszületett és szmókeres körökben elterjedt a “Van egy kis négyhuszad?” kifejezés, a mai napra pedig érthetően nem 3-2-1 számolnak vissza, hanem 4-2-0. Neves gandzsák is magukban foglalják az eredetet, mint például a „420 Colombo” és a „420 Thai” is.
420_2

Egy biztos, minden vérbeli szmóker tudja, hogy 4.20-án 4:20-kor mi a dolga!

 

 

 

 

Ez is érdekelhet!

Középkori farsangi hagyományok elevenednek meg Zsámbékon

Középkori farsangi hagyományok elevenednek meg szombaton Zsámbékon, ahol óriásbábosok, hagyományőrzők, zenészek és táncosok búcsúztatják a …

%d blogger ezt szereti: