Breaking News
Home » Belföld » Új épületet kapott a fóti Gondviselés óvoda

Új épületet kapott a fóti Gondviselés óvoda

Új épületbe költözik a Fóti Római Katolikus Egyházközség Gondviselés Óvodája. Az épületet pénteken adták át. A fóti katolikus plébániatemplomban tartott átadó ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett: a kormány abban tudja segíteni a családokat, hogy hozzájárul a 21. századi élethez szükséges feltételekhez, ezt segítették az elmúlt évek döntései. Ilyen a gyes három évre történt visszaállítása, a gyed extra bevezetése, az óvodai és iskolai programok és támogatások.
Felidézte: az elmúlt nyolc évben az óvodafejlesztési programban 11 ezer óvodai hely létesült. A katolikus és a református egyházon keresztül is elindítottak egy külön programot, és a következő években több mint 15 ezer hely létesül vagy újul meg teljesen.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy a neveléskor a szülőknek és a pedagógusoknak közösen kell gondolkodniuk, és ha ez egyházi intézményben történik, akkor az adott egyházzal is. “Ez a hármas egység a gyermekeink nevelésében hatalmas nagy segítséget és erőt ad (…), együtt, összefogva sokkal többet tudunk kihozni a gyermekünkből”.
A magyarság azért tudott megmaradni ezer esztendőn át a Kárpát-medencében, mert erős gyökerekkel kapaszkodik történelmébe, múltjába és kultúrájába – fogalmazott Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője. A jövő feladata pedig, hogy a következő esztendőkben Magyarország olyan országgá váljon, ahol a legjobb élni Európában. Ehhez meg kell erősíteni a családokat, a gazdaságot és a kultúránkat, hitünket is. Ha erős a hitünk, bízunk a kultúránkban és hiszünk a múltunkban, akkor el tudjuk érni a magunk elé tűzött célokat – mondta.
A képviselő felidézte azt is, hogy több mint kétezer templom, egyházi épület újult meg az utóbbi időben a magyarok által lakott területen.
Csáki Tibor, a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főigazgatóságának (EKIF) főigazgatója felidézte, hogy a váci egyházmegyében ezeregyszáz gyerek jár egyházi óvodába, tízezer iskolába. A Gondviselés óvoda 25 éve működik, az új épület 740 millió forintba került, ebből 400 millió forint volt az állami támogatás – tette hozzá.
A templomban tartott ünnepi műsor után a közösség átvonult az óvoda új épületéhez, amelyet Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke áldott meg.
Sáreczky Judit óvodavezető-helyettes a elmondta, hogy az intézmény négy csoportjába csaknem száz gyerek jár, nemcsak Fótról, hanem a térség más településeiről is.
Az új épület alapterülete mintegy ezeregyszáz négyzetméter, négy huszonöt személyes csoportszobája van, külön mosdóval. A kétszintes, akadálymentes épületben tornaterem is található.

A Fóti Római Katolikus Egyházközség Gondviselés Óvodájának új épülete az átadóünnepség napján, 2019. november 8-án. Az épület alapterülete mintegy ezeregyszáz négyzetméter, négy huszonöt személyes csoportszobája van, külön mosdóval. A kétszintes, akadálymentes épületben tornaterem is található.
Fotó: Máthé Zoltán
Marton Zsolt váci megyés püspök megáldja a Fóti Római Katolikus Egyházközség Gondviselés Óvodájának új épületét az átadóünnepségen 2019. november 8-án. Balról Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára (b), Tuzson Bence, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelõs államtitkára (b3), Sebõk Sándor fóti plébános (b2). Az új épület alapterülete mintegy ezeregyszáz négyzetméter, négy huszonöt személyes csoportszobája van, külön mosdóval. A kétszintes, akadálymentes épületben tornaterem is található.
Fotó: Máthé Zoltán

 

Ez is érdekelhet!

Unokázós csalót fogtak ismét el

A budapesti nyomozók a XII. kerületben fogtak el egy férfit, aki idős embereket szemelt ki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: