Home » Belföld » Nemzetközi innovációs házépítő verseny

Nemzetközi innovációs házépítő verseny

Solar Decathlon Europe 2019 – Nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenyt tartanak Szentendrén. A 10 versenyző csapatnak 14 nap alatt az elérhető megújuló technológiák és rendszerek felhasználásával egyedi, innovatív és energiahatékony mintaházakat kellett létrehozni – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára az MTI-t.

György László hozzátette: az egyetemistákból és tanáraikból álló csapatok, több mint 400 versenyző, a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi versenyen közel nulla energiafelhasználású házakat építettek, amelyek a legmodernebb technológiákat ötvözik, környezetileg fenntarthatóak. Az eredményhirdetés vasárnap lesz.
A verseny rendezési jogát az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. nyerte el Szentendre városával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) partnerségben. A magyar kormány 3 milliárd forintos támogatásával megvalósuló rangos rendezvény 2002-es amerikai indulása óta először látogatott a kelet-közép-európai régióba – mondta.
Az államtitkár kiemelte: Magyarországot önálló csapatként a BME csapata, konzorciumban pedig a Miskolci és a Pécsi Egyetem képviseli egy algériai egyetemmel. A Solar Decathlon Europe 2019 fő versenytémája a meglévő épületállomány felújítását helyezi fókuszba, ami praktikus válaszokat adhat a meglévő panelház-állomány korszerű és energiahatékony megújulásának kérdésére, életciklusuk meghosszabbítására – mutatott rá.
Mint mondta, a versenyt tökéletes lehetőségnek tartja a nemzetközi trendek átvételére és a legfrissebb fejlesztések megismerésére, amiből hosszú távon nem csak a szakma profitálhat. A magyar építők és az építtetők a versennyel létrejövő szentendrei mintaházparkban megismerhetik és megtanulhatják a legújabb megoldásokat.
A verseny honlapja szerint a Solar Decathlon Europe 2019 kéthetes verseny július 13-tól 28-ig tart, amit kéthónapos meghosszabbított kiállítás követ. A létrejött látogatóközpont modern skanzenként szeptember 29-ig áll nyitva az érdeklődők részére Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában. A házépítő innovációs verseny ingyenes időutazás a jövőbe: a nemzetközi és magyar résztvevők többek között biobetonnal, vályogrosttal, szolárcseréppel, mozgatható szobaegységekkel és szuperszigeteléssel álmodták meg Szentendrén a jövő fenntartható és energiahatékony lakóházait. A versenyen a magyar, a francia, a belga, a thaiföldi, a román, a holland, az algériai és a spanyol építészeti hagyományokat és struktúrákat a versenyzők előremutató szemlélete és fenntarthatóságra való törekvése formálta valami teljesen újjá. A versenyben lévő 10 csapat 3 kontinens 8 országának 27 felsőoktatási intézményét képviseli.

 

Ez is érdekelhet!

Kukucs, itt a nyár

Melegszik az idő a jövő héten, vasárnap helyenként 30 fok is lehet, ezzel együtt továbbra …

%d blogger ezt szereti: