Breaking News
Home » Innováció » A Scolia Technologies Kft. és Hal Melinda kapták a Dél-Alföldi Innovációs Díjat

A Scolia Technologies Kft. és Hal Melinda kapták a Dél-Alföldi Innovációs Díjat

A szegedi Scolia Technologies Kft. és Hal Melinda kapták az idei Dél-Alföldi Innovációs Díjat, a Szegedi Akadémiai Bizottság a régió három kereskedelmi és iparkamarájával közösen, tíz éve alapított elismerését kedden adták át a csongrádi megyeszékhelyen.

Dékány Imre akadémikus, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke elmondta, a Scolia Technologies Kft. automatikus pontszámító rendszert fejlesztett ki fémnyilas darts játékhoz. Hal Melinda, a Bajai Szent Rókus Kórház pszichológusa, a budapesti Semmelweis Egyetem oktatója egy új pszichológiai mérőeszköz bevezetéséért és a szimbólumterápia innovatív megoldásainak kidolgozásért kapta meg az elismerést.
Gyimóthi László, a Scolia Technologies Kft. alapító ügyvezetője elmondta, az évtizedek óta változatlan formában játszott, világszerte népszerű darts fémnyilakkal játszott változatánál nem létezett automatikus pontszámítás, ellentétben az elektronikus táblán játszott műanyagnyilas változattal.
A cég által kidolgozott megoldással három kamera és egy képfeldolgozó egység segítségével valós időben képesek detektálni a dobások pontértékét. Az új, nyár óta kereskedelmi forgalomban is kapható rendszer – szakítva az eddigi módszertannal – nem az elért pontszámokat, hanem a dobott koordináták elemzését helyezi fókuszba. Ez sokkal mélyebb analízist tesz lehetővé nemcsak a játékosok, hanem az edzők számára is, és számos kiegészítő szolgáltatás is kapcsolható hozzá – ismertette a szakember.
Gyimóthi László közölte, a Scolia rendszerét használja az ötszörös darts világbajnok, Raymond van Barneveld is.
Hal Melinda kifejtette, olyan kombinált pszichoterápiás eljárást hoztak létre, mellyel csökkenthető a fejfájás erőssége, időtartama és gyakorisága. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a fejfájás és konkrét személyiség dimenziók között összefüggések vannak. Munkatársaival olyan vizuális szimbólumrendszert alakítottak ki, majd teszteltek klinikai módszerekkel, melyekkel ezek az úgynevezett affektív temperamentum profilok vizsgálhatók.

 

Ez is érdekelhet!

A legrangosabb európai kutatási alap támogatását nyerte el az ELTE kémikusa

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) legrangosabb, fiatal kutatóknak kiírt alapkutatási pályázatán nyert …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: